Horsens Bryghus Lagerøl
Tidligere havde alle danske bryggerier en lagerøl. Det var naturligvis også tilfældet på Horsens Bryghus. Vi har fundet en opskrift fra 1930’erne, hvor flere malte giver både fylde og sødme, balanceret af rigelige mængder humle for en tør finish. En traditionel maltdrevet lagerøl. I dag behøver vi ikke at køle øllet med naturis, men har kappekølede gæringstanke der kan klare processen med meget større perfektion. Det gør at denne udgave nok er endnu mere smagfuld end udgaven fra 30’erne. Øllet er inspireret af det bayerske lagerøl og er derfor undergæret og fyldt med flere forskellige malte for at give den rette fylde. Både for bitterhed og smag er tilført tysk humle.

Horsens Bryghus
Dét med hesten … Horsens Bryghus blev grundlagt af August Waagepetersen i 1859 i pakhuset på hjørnet af Stefansgade og Allégade. Hans faglige baggage var særdeles velpolstret, idet han både var blevet uddannet brygmester i Danmark og havde gjort studier på flere forskellige tyske bryggerier. I begyndelsen leverede bryggeriet kun hvidtøl, men hurtigt fra start blev den nye type tyske lagerøl også sat i produktion. Tilbage har vi nogle af de gamle opskrifter og mindet om ”Hesten” – Horsens vartegn, der også sås på de første etiketter. I begyndelsen med venstre forben løftet. Senere stående på alle fire ben. Hvorfor? De fleste mener, at den måske bare var blevet træt.


En mørk lagerøl behøver hverken at være tung, sød og godt deropad på alkoholprocenten. Vores udgave er let drikkelig, frisk og med almindelig pilsnerstyrke. Vi har brugt flere forskellige malte, som giver både fylde og sødme, afbalanceret med rigelige mængder humle til en tør, behagelig eftersmag. En traditionel maltdrevet lagerøl. Faktisk ligger den tæt på den type øl, der var mest almindelig i Danmark, inden pilsneren for alvor kom på bordet. Horsens Mørk Lager er rund i munden og den perfekte frokostøl.

