Gammel Jysk Stowt
Godt Bryg serien hylder den stolte danske ølbrygningstradition fra 34 lokale bryggerier. Det ældste blev grundlagt i 1832. ”Godt Bryg” brugte man til at beskrive de bedste øl, og de opskrifter har vi ladet os inspirere af. Brygget med gode råvarer og samme håndværksmæssige stolthed som dengang, tilført det vi har lært om ølbrygning siden – så du nu kan smage på historien.
Jyske Bryggerier
De glade tressere var præget af et godt ølsalg for de danske bryggerier med et godt tag om især det hjemlige marked. Men 70erne bød på forandringer og ølsalget stagnerede. Konkurrencen blev skærpet og især de mindre provinsbryggerier var klemte. Stigende samarbejde mellem bryggerierne var løsningen for nogle, mens andre overkom krisen med egentlige fusioner.
I 1976 kom Jyske Bryggerier A/S til verden som en fusion mellem Ceres Bryggerierne A/S i Aarhus, Thor Bryggerierne A/S i Randers og Aalborg Aktie Bryggerier, der i daglig tale kaldtes Urban.
Allerede da var Jyske Bryggerier en sammenslutning af mange både små og store bryggerier. Ceres havde gennem årene opkøbt eller fusioneret med bryggerier i Horsens, Vejle, Hjørring og Fredericia, mens Aalborg Aktiebryggeri bestod af bryggerierne Urban, Limfjorden og Skandia. Thor havde allerede før år 1900 opslugt tre mindre hvidtølsbryggerier i Randers.
I årene 1976 – 1989 blev der fortsat brygget øl på de bryggerier, der indgik i gruppen. Dels under eget “gamle” navn og dels med fælles øl, som f.eks. Jysk Porter eller Stowt. Etiketterne fik dog alle tilføjet navnet “Jyske Bryggerier A/S”.
Godt Bryg Gammel Jytsk Stowt er en genoplivning af den stout der blev brygget på Ceres efter sammenlægningen af de Jyske Bryggerier. Vores produktionschef på Albani er tidligere Brygmester på Ceres bryggeriet og kunne stadig huske den gamle opskrift.
Øllet er brygget efter at være en let drikkelig stout der nemt skal kunne glide ned trods sin høje alkoholprocent og mørke udseende.