Svendborg Wienerøl
Godt Bryg serien hylder den stolte danske ølbrygningstradition fra 34 lokale bryggerier, det ældste blev grundlagt i 1832. ”Godt Bryg” brugte man til at beskrive de bedste øl, og de opskrifter har vi ladet os inspirere af. Brygget med gode råvarer, og samme håndværksmæssige stolthed som dengang, tilført det vi har lært om ølbrygning siden.

Svendborg Bryghus
Søfartsbyen Svendborg havde mange små bryggerier, hvor tørstige søfolk kunne få slukket tørsten. At oprindelsen til Svendborg Bryghus var en skibsfører, der gik i land er derfor en passende del af bryggeriets historie. I 1848 grundlagde skibsfører Møller et lille hvidtølsbryggeri i Brogade, der i 1880 blev overtaget af den unge Valdemar Hansen. Pladsen blev dog snart for trang og i 1890erne begyndte byggeriet af det nye bryggeri. Det blev indviet den 18. maj 1899, hvilket regnes for Svendborg Bryghus’ fødselsdag. Det smukke bryghus var et af byens stolte vartegn i mange år. Der blev brygget både øl og mineralvand, men det var nok Svendborg Bock, der var den mest populære øl i hele bryggeriets levetid. Det nærliggende bryggeri Concordia blev opkøbt i 1900, mens Ørkild Mineralvandsfabrik kom til i 1915. Driftige bryggere eksperimenterede med mange gode varianter af øl, og bryggeriet havde godt fat i hele det sydfynske marked. I 1967 overtog Albani aktiemajoriteten, men der blev fortsat brygget i de gamle bygninger. En meget voldsom brand i 1974 gav chok i hele Svendborg, og der skete skader for millioner. Det var dog ikke værre, end at bryggeriet allerede dagen efter kunne genoptage produktionen af Bock øl, så ingen kom til at mangle den lokale pilsner.


Den originale Svendborg Wienerøl var fortrinsvist en frokostøl på lave procenter. Vi har valgt at skrue op for smagen og alkoholprocenten, så det tilnærmer sig det man i dag definerer som en Weinerøl eller ”Vienna Lager”. En lys gylden fyldig undergæret øl, men en maltet smag og krop fra de lettere karameliserede malttyper. Tysk humle giver en forfriskende bitterhed der balancerer med maltens sødme.
Øllet kan stadig drikkes til det gode danske frokostbord med højbelagt smørebrød eller til middagens lettere retter som er drevet af svinekød, kylling eller vegetarisk.

